29-06-10

vakantie

22:40 Gepost in Algemeen

dank

Met de zon in ons hart genieten van de vakantie!
Dank voor de spontane woorden, de mooie tekeningen en geschenken, een leuk lied, een handdruk,...
Het was een heel fijn jaar met jullie!

22:39 Gepost in Algemeen

11-06-10

ons geschenkje voor vaderdag (papa's mogen nog niet kijken)

 

21:28 Gepost in Algemeen

10-06-10

op schoolreis

10 juni stond met een rode stip aangeduid op de kalender van het eerste leerjaar. Die dag was het “schoolreisdag”  De bus voerde ons naar het dierenpark "Planckendael". De weergoden waren ons niet zo gunstig gezind, donkere wolken en regendruppels vielen uit de lucht. In Planckendael maakten we een reis rond de wereld: van Europa (met zijn uilen, vossen, wasberen en bevers) naar Afrika is maar een kleine stap. Vol bewondering stapten we in het Afrikaanse dorp. De bonobo's hadden  schattige kleintjes. De giraffen hebben we nu kunnen bewonderen, met hun lange nek gaven ze ons bijna een kus. Met boomstammen, vlotten en een prauw staken we de rivier over. In Australië werden we vertederd door de lieve koala's. Hier haalden we halsbrekende toeren uit, op een volledig nieuw avonturenpad probeerden we naar de bewoonde wereld te komen. We deden dit heel voorzichtig, één misstap en we lagen in de krokodillenvijver. (dit was maar een spel hoor). Op naar Amerika! De reusachtige bizons lagen rustig te slapen naast de teepees van de indianen. Azië is nieuw in Planckendael: de leeuwin had vijf welpjes, die vonden het te koud maar via een webcam konden we toch hun zotte kuren zien. De gibbons deden hun gekste kunstjes. Daarnaast stonden de kinderen vol bewondering te kijken naar de neushoorn, de jachtluipaarden kwamen speciaal goededag zeggen aan de rand van de kooi. Het sneeuwluipaardjong had het te koud en blijf rustig binnen. De goudkopleeuwaapjes keken met vertederende blikken naar ons . In de kinderboerderij liep het vol met lieve geitjes, het was heel leuk om hen te aaien. Het meest avontuurlijke van deze uitstap was ongetwijfeld: wandelen in de toppen van de bomen. Via touwladders, klimrekken, waanden we ons zelf aap en hingen we wel 20 meter boven de grond, in de kruin van de boom.  De reusachtige speeltuin was nat, we hadden dit echter voorzien, want na ons middagmaal hebben deze speeltuin al verkend en alles uitgeprobeerd.. Het was echt een mooie dag, een dag om nooit te vergeten: want "Planckendael, het avontuur wacht op jou".

Hartelijk dank aan meester Dirk, meester Michel en chaufeur Paul voor de begeleiding. Een dikke proficiat aan de kinderen voor hun goed gedrag.

kijk maar de foto's zeggen alles

19:11 Gepost in Algemeen

09-06-10

kippen op school

Onze MOS-actie was het verzorgen van kippen op school. De kinderen vinden dit heel plezant: graantjes geven, drinken bijvullen en ... de eitjes rapen.

 

 

Wij zoeken nog een naam voor onze 4 gevederde vrienden. Helpen jullie mee, je voorstellen mag je meegeven met je kind.

14:07 Gepost in Algemeen

zo reingig ik mijn drinkfles

* * Spoel dagelijks je drinkbus uit en zet ze eventueel één keer per week mee in de vaatwasser

* * Bruisdranken zijn niet geschikt voor drinkbussen

* * Vul je de bus met iets anders dan gewoon water vb. appelsap dan is extra reinigen noodzakelijk

* * Bij niet-gebruik bewaar je de gedemtoneerde delen droog en afzonderlijk.

* * Enkele achtergebleven druppels in een gesloten fles kunnen bacteriën laten groeien 

11:29 Gepost in Algemeen

04-06-10

cultuurklas 2010

De leerlingen van de 1de klas stapten binnen in de omgekeerde en verborgen wereld van Margritte waar niets was wat het leek.


Als echte kunstenaars knutselden we wolken  met kleine voorwerpen die als regendruppels naar beneden vallen. Een appel, schoen, wasknijper of vis werden omgetoverd naar een heel ander iets. We knutselden het bos aan de vijver. Hier leerden we hoe we de spiegelbeelden  konden maken. Een huis zonk in het water of was het toch een boot.

Tijdens de lessen muziek, woord en dans konden de leerlingen zich echt uitleven: leuke liedjes aanleren, eigenaardige muziekinstrumenten bespelen en bewegen op muziek en ons gevoel.
Kortom de cultuurklas was een enorme verrijking voor ons allemaal! Een week om nooit meer te vergeten!

Met veel dank aan het gehele cultuurklassenteam, en ook aan jullie ouders dat we dit mochten meemaken)

17:07 Gepost in Algemeen

op cultuurklas: dag 5

16:57 Gepost in Algemeen

03-06-10

op cultuurklas: dag 4

16:52 Gepost in Algemeen

02-06-10

op cultuurklas: dag 3

11:51 Gepost in Algemeen

01-06-10

op cultuurklas: dag 2

22:03 Gepost in Algemeen

op cultuurklas: dag 1

07:50 Gepost in Algemeen

25-05-10

meikever

Vandaag hadden we het geluk om een meikever te zien in onze klas. Voor veel kinderen was dit een onbekend diertje. Met veel oh's en ah's werd dit insectje bewonderd. De kinderen ontdekten de 6 poten met klauwtjes, de schild- en vliesvleugels, de voelsprieten. Via een filmpje op "youtube" leerden zij ook de larve (engerling) kennen. Na de les werd onze zespoter mooi uitgezet in een beukenhaag waar hij hopelijk nog lang en gelukkig zal leven (en veel eitjes zal leggen).

 

 

17:41 Gepost in Algemeen

23-05-10

Proficiat

proficiat aan de vijftien kinderen die vandaag de eerste communie vierden

Proficiat aan de vijf kinderen die het lentefeest vierden tijden het weekend aan zee

22:28 Gepost in Algemeen

19-05-10

evacuatieoefening

Vandaag was er de aangekondigde evacuatieoefening. Deze morgen om negen uur hoorden de kinderen opeens een luide toeter ... wat was dat ... brandalarm ... oei ... wat nu?  Onder begeleiding van de   leerkrachten verlieten  de kinderen hun klas en verzamelden op de speelplaats van de school. Onder het toeziend oog van de directeur en de veiligheidscoördinator werd nagekeken of iedereen de school veilig had verlaten en ja hoor iedereen was veilig op de speelplaats geraakt. In een mum van tijd hadden alle kinderen en personeelsleden de school verlaten.          Een geslaagde evacuatieoefening dus. Deze oefening wordt nu geëvalueerd en de kleine foutjes zullen er uit gehaald worden

21:23 Gepost in Algemeen

18-05-10

sportdag

Vandaag kregen we een heuse sportdag voorgeschoteld. De sportdienst van de Gemeente had een prachtig programma samengesteld. Voor onze klas was er een initiatie volleybal en tennis voorzien. Het weer zat alleszins mee. Aan de foto's te zien wa het een zeer leuke ervaring.

Met dank aan Joke van volleybalclub Gavere, Jo en Kaat van TC den Bruel, Philippe van de gemeentelijke sportdienst.

21:26 Gepost in Algemeen

10-05-10

kikkervisjes in de klas

 

in de klas hebben wij nu kikkervisjes of dikkopjes, hopelijk worden dit binnenkort kleine kikkertjes

20:47 Gepost in Algemeen

leve mama

 

 

mama, mama prettig feest

kom nou uit je bed

ga vlug naar beneden

we hebben de tafel gezet

vandaag ben jij koningin

ga zitten op de stoel

die met bloemen is vesierd

prettig feestdag moeke

op deze zonnige dag in mei

met zoenen en bloemen

maken wij je dolblij

20:41 Gepost in Algemeen

20-04-10

waterflessen

Onze school denkt heel veel aan het milieu en de gezondheid van de kinderen. Door het schenken van een drinkfles aan ieder kind van de school slaan wij twee vliegen in één klap.

Wat willen we bereiken met deze actie:

  • het drinken van water stimuleren (in het bijzonder kraantjeswater)
  • de afvalberg verminderen
  • kinderen dienen 1 liter vocht per dag te drinken

Tussen twee lessen door kunnen de kinderen vlug een slok tot zich nemen. (met dank aan de ouderraad voor de financiële steun) 

21:50 Gepost in Algemeen

kuikentjes

Gisteren en vandaag kregen we bezoek in de klas. Twee zeer luide kapoenen kwamen ons gezelschap houden. Neen hoor, er zijn geen nieuwe kindjes in de klas maar twee kleine, lieve kuikentjes. Samen de de peuterklas en 1° kleuterklas gaan we hier zeer veel zorg voor dragen. In mei is ons kippenperk af, het hokje en de eet- en drinkbak staan al klaar. Nu maar hopen op lekkere eitjes. Eerst hebben we natuurlijk veel geleerd over kippen: hoe ze leven, wat ze eten, ...

 

20:02 Gepost in Algemeen

hoofdletters

Naast de kleine en de geschreven letters leerden we vandaag alle hoofdletters: er zijn makkelijke en moeilijke, maar ook fopletters, kijk maar eens op bord.

18:49 Gepost in Algemeen

nieuwe start

We zijn aan de laatste rit van het eerste leerjaar begonnen. Het wordt nog een zeer drukke periode met leuke activiteiten: moederdag en vaderdag, communie en lentefeest, een weekje cultuurklassen, de schoolreis. Daarnaast wordt er ook nog veel geleerd: de brug over tien, nieuwe en moeilijke woorden. Nog even doorbijten, en dan wacht twee maanden vakantie.

 

18:48 Gepost in Algemeen

02-04-10

paaswens

Ik wens aan allen een fijne paasvakantie

17:08 Gepost in Algemeen

de paashaas kwam op bezoek

Deze morgen waren alle kinderen zeer verrast. In de gang rook je de lekkere geur van chocolade. Was er bezoek in de klas, wat was er gebeurd ? Elke klas was bezocht door een leuke viervoeter met lange oren. In de mandjes lag een groot bruin ei. Hé wat was dat, overal zagen de kinderen eitjes. De paashaas had zijn uiterste best gedaan om heel veel eieren te verstoppen. Wat werd er gezocht: in de kast, onder de bank, tussen de boeken, achter het speelgoed. Het was een leuke drukte in de klas. Thalissa was de "zoekkampioen". Eén ei was reuzegoed verstopt. We hebben wel een kwartier met 42 ogen gezocht. Eindelijk werd het gevonden. Wat waren alle kinderen blij. Dank je wel lieve paashaas !!

17:04 Gepost in Algemeen

31-03-10

gezond ontbijt in onze school

Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijdmomenten van de dag. Ruim één derde van onze dagelijkse energiebehoefte wordt aangebracht door het ontbijt. Enquêtes tonen aan dat veel jongeren en volwassenen ’s morgens zonder ontbijt thuis vertrekken. Ook in onze klas en school is dit het geval. Daarom besliste de ouderraad samen met het gezondheidsteam van onze school om aan de leerlingen een "gezond ontbijt" te serveren. Een "gezond ontbijt" bestaat uit 4 onderdelen: drinken, melkproducten, graanproducten en fruit. Onze kinderen konden smullen van brood, boter, kaas, hesp, confituur, fruitsap, melk, appel en banaan. Uit de vele goede reacties haalden we het volgende:

  • ik at wel vier boterhammen, thuis is daar geen tijd voor
  • wat was dit gezellig, zo met de ganse school
  • kan dit niet elke week
  • nu voel ik me goed, na zo'n ontbijt

Met veel dank aan de ouderraad en in het bijzonder Christelle die de ganse organisatie op zich nam.

 

17:01 Gepost in Algemeen

30-03-10

komt de paasklok of de paashaas naar onze klas ? Alles staat reeds klaar !!

 

 

 

 

17:26 Gepost in Algemeen

verkeerslessen in Gavere door de politieagent Lies

17:19 Gepost in Algemeen

29-03-10

het land van Calcimus

Vandaag hebben we in onze klas het spel van Calcimus gespeeld. Het was een soort ganzenbord, waarbij je vragen en raadsels moest oplossen. Als je die juist had, kon je verder gaan op het bord. De vragen gingen allemaal over gezonde voeding en vooral melkproducten. De pionnen waren melkflesjes en op de dobbelstenen stonden koeienvlekjes. Als je in het land van Calcimus geraakte kreeg je een paspoort. Het was zo leuk dat we de bel niet hoorden om naar huis te gaan. Wat een leuke start van de "gezonde voedings"week .

 

18:09 Gepost in Algemeen

24-03-10

de brug over tien

Vanaf nu leren wij volop de brug over tien. De brug over tien wil zeggen dat wij het tiental overschrijden (zowel bij plus als bij min). Vb. E + E = TE en TE - E = E hier staat voor E een eenheid (cijfers 2 tot 9) en TE een tientaleenheid (een getal van 11 tot 19).

De kinderen moeten het splitsen volledig onder de knie hebben, als dit niet zo is dan vallen de kinderen volledig uit de boot. Ook in het tweede leerjaar zullen zij het dan moeilijk hebben. Wij leren 8 + 5 = . en in het tweede is dit dan 38 + 5 = .

Uw kind leert nu de oefeningen als volgt:

Hiervoor gebruiken wij de rekentrein en de rekendoos.

 

 

Ook thuis kan je oefenen met een rekentrein: gebruik twee eierdozen (van 10) en 20 doppen van een fles, of 20 knopen, of 20 knikkers in twee verschillende kleuren.

 

20:16 Gepost in Algemeen

21-03-10

telefoneren

15:07 Gepost in Algemeen