25-01-10

recept zoutdeeg

op vraag van verschillende ouders: het recept voor zoutdeeg

FIGUURTJES MAKEN VAN ZOUTDEEG (BROODDEEG)

Benodigdheden:
3 kopjes witte bloem
1 kopje zout
1 kopje water
1 theelepel slaolie
mengkom, ovenplaat,...

Zo maak je het:
In een kom giet je de bloem en het zout. Langzaam voeg je water toe terwijl je verder mengt en begint te kneden. Ook de slaolie kan toegevoegd worden. Het deeg lang genoeg kneden (zeker 5 minuten) tot je een soepele kneedbal hebt. Is je deeg te nat en plakkerig - voeg wat extra bloem toe. Is het deeg te droog ( pas op want dan kunnen scheurtjes ontstaan ) - voeg extra water toe.
Je deeg is klaar. Laat je inspiratie de vrije loop gaan; sterren, engeltjes, kransen,...
Als je klaar bent mag alles in de oven. Hou er rekening mee dat dit enkele uurtjes duurt daar het langzaam moet bakken om een mooi resultaat te bekomen. Zet je oven op zo'n 100 graden celsius en controleer regelmatig. De grootte van je creatie bepaalt mee de baktijd.
Laat de figuurtjes afkoelen in de oven. De versiering is nu klaar of je kan ze nog een extra laagje transparante vernis geven. Je kan ook kleurstoffen toevoegen op voorhand of, wanneer de vormpjes gebakken zijn, deze schilderen.
TIP: Handig om mee te starten zijn ook de uitsnijvormpjes die mama heeft om koekjes te maken.
TIP: Wil je  een klein gaatje in je deeg waar je later een lintje door kan steken dan is een rietje ideaal om het gaatje te maken.

17:33 Gepost in Algemeen

Commentaren

hallo
het is heel leuk om het te maken
2 keer mislukt maar het
kwam goed



bjarni en CO

Gepost door: bjarni | 27-12-11

ik ga het straks maken samen met mijn zoontje van 4, hopelijk lukt het :-))

Gepost door: Debra | 25-01-12

hey ik wou eens koekjes maken met mijn lln. ik ben zeer blij dat ik het recept heb gevonden.
danku meester dirk.!!

ik heb trouwens een heleboel mooie kettingen gekregen :D

Gepost door: yana | 05-02-12

ik ga het seffes maken heel fijn om te doen heb het al eens gemaakt

Gepost door: julie | 07-05-12

ik ga het seffes maken heel fijn om te doen heb het al eens gemaakt

Gepost door: julie | 07-05-12

hoe lang moet het deeg in de oven en hoeveel graden

Gepost door: marga | 07-05-12

180 graden en 20 minuten

Gepost door: julie | 07-05-12

ga het proberen met me zus

Gepost door: Manon | 11-05-14

Kun je het opeten? Of is dit gewoon een vormpje voor de sier? En hoelang moet het in de oven als het voor de sier is en op hoeveel graden?

Gepost door: sharon | 11-07-14

Hallo,
Ik zou graag een cake willen maken uit zoutdeeg.
Maar mijn vraag isnu, moet de cakevorm hiermeenhelemaal gevuld worden?
Ik denk dat die cake anders te zwaar gaat worden.En moet de cake achteraf
gevernist worden, om goed te bewaren ?
Hartelijk dank voor uw antwoord

Gepost door: chris thomas | 26-10-14

Post een commentaar