23-01-11

cultuurklas

Morgen begint de cultuurklas, een ganse week worden we onderdompeld in een cultuurbad in de academie van Zottegem. Knutselen, tekenen, schilderen, dansen, zingen, muziek maken, bewegen alles passeert de revue. Veel plezier.

Vergeet je lunchpakket met drankje niet

Het thema is klinkende kleuren:

Kleur in een schilderij is als enthousiasme in het leven !” ( V. Van Gogh). Kleur geeft ons energie; kleur trekt aan. Vooral op kinderen heeft het een grote invloed. Onze consumptiemaatschappij is erop ingesteld. Met kleur verleidt men ons om te kopen en te verbruiken. Kleuren zijn er ook om ons te laten dromen en genieten. Meer nog, zonder kleur kunnen we niet leven! Stel je voor dat alles grijs was… . De natuur zit boordevol kleuren: het landschap, de planten, de dieren en de mensen. Voor veel kunstenaars zijn die kleuren een grote inspiratiebron. Met kleuren tonen ze ons wat ze voelen. Sommigen willen de schoonheid van de wereld laten zien door alle  kleuren tegelijk te tonen ( Henri Matissse). Bij andere kunstenaars denk je spontaan aan één kleur: Vincent Van Gogh wou met geel het licht van de zon schilderen.
Yves Klein was gefascineerd door de ruimte:” International Klein Blue” werd zijn handelsmerk. Kleuren tonen hoe je je voelt. Bij Picasso spreken we over de blauwe en de roze periode. Sonia Delaunay dacht dat kleur de wereld kon veranderen.

Kleur kan je niet alleen zien. Je kan het ook voelen en horen. Schrijvers, zoals Peter Verhelst (de kleurenvanger) prikkelen onze gevoelens met kleur. Muziek is kleur die je kan horen. Vivaldi componeerde de vier seizoenen in muzikale “kleuren”.
Ook onze stemmen hebben een “klankkleur”. Onze taal zit vol met uitdrukkingen die naar kleuren verwijzen: een “groentje”, een “bruine” kroeg, “groen “van jaloezie,… .

Dit schooljaar laten we de cultuurklassen schitteren in kleuren

18:13

De commentaren zijn gesloten.