28-01-11

cultuurklassen

21:36

cultuurklassen

18:16

23-01-11

cultuurklas

Morgen begint de cultuurklas, een ganse week worden we onderdompeld in een cultuurbad in de academie van Zottegem. Knutselen, tekenen, schilderen, dansen, zingen, muziek maken, bewegen alles passeert de revue. Veel plezier.

Vergeet je lunchpakket met drankje niet

Het thema is klinkende kleuren:

Kleur in een schilderij is als enthousiasme in het leven !” ( V. Van Gogh). Kleur geeft ons energie; kleur trekt aan. Vooral op kinderen heeft het een grote invloed. Onze consumptiemaatschappij is erop ingesteld. Met kleur verleidt men ons om te kopen en te verbruiken. Kleuren zijn er ook om ons te laten dromen en genieten. Meer nog, zonder kleur kunnen we niet leven! Stel je voor dat alles grijs was… . De natuur zit boordevol kleuren: het landschap, de planten, de dieren en de mensen. Voor veel kunstenaars zijn die kleuren een grote inspiratiebron. Met kleuren tonen ze ons wat ze voelen. Sommigen willen de schoonheid van de wereld laten zien door alle  kleuren tegelijk te tonen ( Henri Matissse). Bij andere kunstenaars denk je spontaan aan één kleur: Vincent Van Gogh wou met geel het licht van de zon schilderen.
Yves Klein was gefascineerd door de ruimte:” International Klein Blue” werd zijn handelsmerk. Kleuren tonen hoe je je voelt. Bij Picasso spreken we over de blauwe en de roze periode. Sonia Delaunay dacht dat kleur de wereld kon veranderen.

Kleur kan je niet alleen zien. Je kan het ook voelen en horen. Schrijvers, zoals Peter Verhelst (de kleurenvanger) prikkelen onze gevoelens met kleur. Muziek is kleur die je kan horen. Vivaldi componeerde de vier seizoenen in muzikale “kleuren”.
Ook onze stemmen hebben een “klankkleur”. Onze taal zit vol met uitdrukkingen die naar kleuren verwijzen: een “groentje”, een “bruine” kroeg, “groen “van jaloezie,… .

Dit schooljaar laten we de cultuurklassen schitteren in kleuren

18:13

19-01-11

optellen en aftrekken tot 10 inoefenen

Sommige kinderen hebben hun getalbeelden nog nodig bij het optellen en aftrekken tot 10. Dat mag nog, maar nu gaan we meer en meer oefenen op het hoofdrekenen. Als de kinderen hun getalbeelden goed kennen, kunnen ze snel uit het hoofd rekenen.

rekenen tot 10 met hulp van de getalbeelden:

http://dannysleesweb.classy.be/courselab/oefening7/start....

http://dannysleesweb.classy.be/courselab/oefening5/start....

rekenen tot 10 zonder hulp (uit het hoofd):

http://dannysleesweb.classy.be/courselab/oefening9/start....

11:24

16-01-11

splitsen oefenen

Wil je het splitsen tot 10 oefenen, klik dan hieronder.

Hoeveel splitsingen heb je juist op 1 minuut.

Ben jij de splitskampioen ???

http://users.telenet.be/Gyles/Rekenen/splitsenTijd.html

10:58

13-01-11

wat staat er allemaal te wachten

Wij hebben het jaar goed ingezet in het eerste leerjaar.
Onze lettertjes haalden we terug boven, bij de ene zaten ze al wat verder dan bij de andere. De leeslesjes werden herhaald. Nu we alles opgefrist hebben, zijn we klaar voor veel nieuwe woorden en verhalen.
Binnenkort zullen we onze eerste teksten en boekjes kunnen lezen, joepie !
We zetten 2011 in, met veel 'plus' en 'min' en splitsen.
We leren straks tot 20 tellen. Vingers tekort dus. (of gebruiken we dan ook onze tenen?)
Ook de bekende 'brug over tien' staat ons te wachten, hopelijk voor iedereen 'piece of cake'!
Zoals je ziet, zal de tijd weer vliegen

11:40

12-01-11

optellen en aftrekken tot 10

In de klas oefenen we nu volop het optellen en aftrekken tot en met 10.

Wie thuis nog wat wil oefenen, kan dit door te klikken op de onderstaande link!

Veel rekenplezier.

http://www.computermeester.be/balloons-3.swf

http://www.rekenenwijzer.be/index.htm

 

22:01

10-01-11

kronkeldiedoe

Maandag 10 januari: het eerste leerjaar zette het nieuwe jaar sportief in. We trokken naar de sporthal van Ronse om er een voormiddag te sporten in een groot bewegingslandschap. Dit bewegingslandschap heette “Kronkeldiedoe”.
Allerlei bewegingsactiviteiten langsheen 15 verschillende posten , het was de moeite...: door de kronkel, op de fietsen, met de step, jongleren, op het reuze springkasteel, evenwichtsoefeningen, echt te veel om op te sommen.“Ik ben Kronkeldiedoe en ik word nooit moe, daarom kom ik hier naar toe , .......” alhoewel ... na zo’n voormiddagje sporten was de volumeknop in de bus ,toen we naar huis reden, merkelijk stiller
...

 

16:24

03-01-11

in de vakantie

in de vakantie

  • Elke dag een korte leestraining blijft belangrijk.  Kies enkele blaadjes uit het leesmapje (met de duimpjes) en/of leesboekje 2. 

  • Oefen de rekenoefeningen (splitsen, + en - tot 10)

  • Woordjes schrijven zal ook deugd doen.

  • En... heel veel spelen

De oefenbundeltjes zijn groot en kunnen niet allemaal gemaakt worden, zij kunnen ook in de loop van januari gebruikt worden als voorbereiding van de toetsen.

Zo wordt onze leuke kerstvakantie geen "vergeetvakantie"
 

11:17